Michał Turek, prowadzący w Radio Plus program „Turek Pomoże od kuchni„, zaproponował mi udział w gotowaniu na żywo. Nie znając szczegółów chętnie przyjęłam zaproszenie i w ten sposób wpisałam się w jarmarkowy program imprezy „Pomorskie Smaki”.

gotowanie na żywo

Fot. Włodzimierz Amerski

W piątkowe południe, niczym handlarka, pojawiłam się u stóp Bazyliki Mariackiej z garami, słoikami, miskami, jajkami, śledziami, ogórkami… Stanowisko kuchenne czekało na mnie w pawilonie „Pomorskie Smaki”. W ramach gotowania na żywo (live cooking – kłania się Jan Kochanowski), na oczach publiczności przyrządziłam „śledzie znad Motławy” oraz letnią sałatkę z pomorskich warzyw i jajek kupionych podczas cyklicznej imprezy „Bo ze wsi„, organizowanej w Domu Zarazy.

YouTube Preview Image

W pracy towarzyszyła mi Alicja Drzewiecka, autorka bloga kulinarnego www.wielkiapetyt.com, która bezpośrednio po mnie również gotowała na żywo. Gościem spotkania, aczkolwiek przede wszystkim gospodarzem całego projektu „Pomorskie Smaki”, był Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.

Turek Pomoże od kuchni

Dyrygent Michał Turek / Fot. Joanna Kruszewska

Dziękuję Michale za zaproszenie mnie do programu. Nie umiałam się całkowicie podporządkować regułom gry, ale zapraszając mnie wiedziałeś o tym:) Dziękuję Marszałkowi, który z uśmiechem przyjął fakt, że nie poczęstowałam go jako pierwszego – ot, taka moja przypadłość, że VIP-ami są dla mnie przede wszystkim tak zwani „zwyczajni gdańszczanie”:)