- To wydarzenie minęło.
Nieodkryte Dziedzictwo Kulturowe Studzienki
NAwigacja Wydarzeń
W sobotę, 4 czerwca 2016 o godz. 12.00, na boisku szkolnym Gimnazjum 26 im. Jana III Sobieskiego, rozpocznie się wydarzenie Nieodkryte Dziedzictwo Kulturowe Studzienki. Będzie to kulinarna podróż w czasie do epoki króla Jana III Sobieskiego. Atrakcją będzie degustacja potraw z XVII wieku przygotowana przez grupę rekonstrukcyjną kulinarną z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Za panowania tego władcy Polska nie tylko pokonała Turków, ale stała się także kulinarną potęgą. W 1682 r., na rok przed bitwą pod Wiedniem, w Krakowie opublikowano najstarszą polską książkę kucharską. Jej autorem był Stanisław Czerniecki, kuchmistrz Lubomirskich, któremu Sobieski nadał wcześniej szlachectwo. Książka pod oryginalnym tytułem „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” S. Czerniecki , „Monumenta Poloniae Culinaria”, t. I, została wydana w Warszawie w 2009 r. w opracowaniu przez J.Dumanowskiego i M. Spychaj z przedmową S. Lubomirskiego.
Na dworze Radziwiłłów (siostry i szwagra Sobieskiego) powstał z kolei niezwykły rękopiśmienny tekst o słodyczach, deserach i przetworach z owoców „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelkich potraw, pieczenia chleba, i inne sekreta gospodarskie i kuchenne”.
Kuchnia staropolska charakteryzowała się stosowaniem dużej ilości egzotycznych, palących przypraw, ich odważnym łączeniem ze smakiem słodkim i kwaśnym oraz pomysłowością w łagodzeniu i urozmaicaniu surowego katolickiego postu. Większość egzotycznych, luksusowych produktów sprowadzano z Gdańska, prawdziwej handlowej stolicy kraju, a przy tym laboratorium smaku, mód i pomysłów.
W programie także:
– gra miejska – zgłoszenia,
– koncert „Na różne tony” – muzyka barokowa, konkurs dla amatorów „Masz Talent”,
– przygotowanie i degustacja dań w/g receptur z najstarszej XVII -wiecznej polskiej książki kucharskiej w „polowej” Karczmie,
– konkursy i cenne nagrody jak zawsze na podsumowaniu dnia.
Informację opublikowała: Karolina Łycuś
Byłem, uczestniczyłem, degustowałem… Festyn mający niepowtarzalny klimat – z muzyką barokową w tle i smacznymi potrawami oraz deserem „Sobieskiego”… Super !!!