Kapituła Kulinarna Gdańskie Smaki ma zaszczyt poinformować, że odbędzie się Festiwal Dorsza i Flądry, nad którym honorowy patronat
objął Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.

Komunikat prasowy:

Inspiracją gdańskiego festiwalu dorsza i flądry jest 80. rocznica wybicia starogdańskich monet z wizerunkiem dorsza i flądry). Nie bez znaczenia jest także promocja przy okazji festiwalu – ryb bałtyckich, które były dostarczane na gdański Targ Rybny przez pomorskich rybaków. Dziś tą wielowiekową tradycje kontynuuje Zrzeszenie Rybaków Morskich, które jest partnerem festiwalu. Szef kuchni restauracji Hotelu Hanza Daniel Chrzanowski przygotował cztery potrawy rybne, które wezmą udział w otwartym konkursie o tytuł „ Najsmaczniejszej Potrawy Festiwalu „.

W programie pierwszego dnia festiwalu znajdą sę dwie prelekcje:

– „ Historia Targu Rybnego w Gdańsku” przygotowana przez prof. Andrzeja  Januszajtisa
– „ Aktualny stan zasobów Dorsza i Flądry w morzu Bałtyckim” przygotowany przez prof. Jana Horbowego z Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni.
– atrakcją tego dnia będzie symboliczne zacumowanie w okolicy Hotelu Hanza – kutra rybackiego z dostawą świeżych dorszy bałtyckich.

Przez wszystkie dni trwania festiwalu będzie można obejrzeć prezentacje ikonograficzną Targu Rybnego z początku XX wieku oraz oryginalne starogdańskie monety z wizerunkiem dorsza i flądry z 1932 roku. Goście festiwalu będą mogli skosztować poszczególne potrawy przy zachowaniu promocyjnych cen festiwalowych. Te osoby które, trafnie wytypują „Najsmaczniejszą Potrawę Festiwalu – wezmą udział w losowaniu nagród rzeczowych ufundowanych przez firmę Fiskars .

Tytuł: Festiwal Dorsza i Flądry
Lokalizacja: Hotel Hanza Gdańsk, ul. Tokarska 6
Data rozpoczęcia: 2012-10-05
Godzina rozpoczęcia: 14:00
Data zakończenia: 2012-10-07