Nowy rok szkolny rozpoczął się w Polsce rewolucją żywieniową w placówkach oświatowych. Ze szkolnych sklepików zniknęło to, co w Ministerstwie Zdrowia uznano za niezdrowe dla naszych pociech. To dopiero pierwszy krok w zmianie jakości żywienia dzieci i młodzieży w przedszkolach i szkołach. Stowarzyszenie Macherki (macherki.com) oraz Fundacja Instytut Medycyny Integracyjnej (ZdrowyPrzedszkolak.org) zapraszają na konferencję „Zdrowe żywienie dzieci i młodzieży na Pomorzu” w poniedziałek, 19 października, od godz. 9 w Olivia Business Center.

Zdrowe żywienieDziś Polacy należą do pierwszej dziesiątki najbardziej otyłych narodów w Europie. Aż 29% polskich jedenastolatków ma nadwagę, a wśród trzynastolatków jest niewiele lepiej, bo na otyłość cierpi co czwarty z nich. Tymczasem przewidywania dla Europy co do zjawiska otyłości są bardzo niepokojące. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia prognozują, że liczba osób otyłych podwoi się w ciągu kilku najbliższych dekad. By ograniczyć ten trend, działać trzeba już dziś. Podstawą przedszkolnych i szkolnych jadłospisów powinna być nie tylko cena. Organizatorzy pragną podzielić się z goścmi nie tylko wiedzą dietetyków, lekarzy i naukowców, o tym jak zdrowo i tanio jeść, czy jak prawidłowo kostruować jadłospisy, ale także pozytywnym doświadczeniem szkół i przedszkoli.

Konferencja jest elementem szerszych działań w zakresie edukacji żywieniowej na Pomorzu, organizowanych przez grupę aktywnych rodziców i specjalistów. Patronują jej: Gdański Uniwersytet Medyczny, Ośrodek Promocji Zdrowia i Sprawności Dziecka, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Centrum Edukacji Nauczycieli.

Podczas konferencji, będzie można nie tylko porozmawiać z dietetykiem i konsultantem żywieniowym, ale samemu spróbować zdrowych przekąsek proponowanych do wprowadzenia do jadłospisów placówek oświatowych.

Program konferencji oraz zapisy na stronie wydarzenia: http://zdrowezywienie.macherki.com/